Kad OGSP : Mencegah dan Kurangi Risiko Kemalangan

risiko

Isi Kandungan

Ia merujuk kepada risiko dan bahaya yang dihadapi oleh individu yang memegang Kad OGSP dalam industri minyak dan gas.

Walaupun pemegang kad OGSP telah menjalani latihan dan memenuhi keperluan keselamatan dan kesihatan yang ditetapkan, mereka masih terdedah kepada pelbagai jenis risiko kemalangan dan kecederaan dalam kerja mereka, seperti :

  • Kebakaran dan letupan :

Pekerja dalam industri minyak dan gas terdedah kepada risiko kebakaran dan letupan daripada bahan kimia mudah terbakar dan mudah meletup.

  • Keracunan kimia :

Selain itu, pekerja mungkin terdedah kepada bahan kimia toksik seperti gas toksik, wap dan cecair yang boleh menyebabkan keracunan atau kesan jangka panjang terhadap kesihatan mereka.

  • Kemalangan enjin dan kenderaan :

Kemalangan jentera dan kenderaan juga boleh berlaku, yang boleh menyebabkan kecederaan serius pada pekerja dalam industri minyak dan gas.

Mereka selalu menggunakan peralatan dan kenderaan berat, serta kemalangan mesin dan kenderaan boleh berlaku dengan cepat.

  • Jatuh dari ketinggian:

Pekerja dalam industri minyak dan gas mungkin perlu bekerja di tempat tinggi, seperti memanjat tangga, tiang atau menara. Ini boleh menyebabkan jatuh dan kecederaan serius.

  • Kecederaan fizikal :

Pekerja dalam industri minyak dan gas mungkin bekerja dalam keadaan yang melampau, termasuk suhu yang melampau, usaha fizikal yang hebat dan tekanan, yang boleh menyebabkan kecederaan fizikal seperti kerosakan pada tulang, otot dan sendi.

Perkara yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kemalangan:

Pemegang Kad OGSP perlu melaporkan segera jika kemalangan berlaku di tempat kerja dan mematuhi prosedur keselamatan yang ditetapkan.

Mereka juga perlu memahami keperluan insurans dan mempunyai rekod yang mencukupi tentang sebarang insiden yang berlaku.

Keluarga atau waris pemegang Kad OGSP boleh memfailkan tuntutan pampasan sekiranya berlaku kecederaan serius atau kehilangan nyawa.

Kesimpulan

Oleh itu, walaupun pemegang Kad OGSP telah melalui latihan dan mempunyai pensijilan dalam bidang keselamatan dan kesihatan, mereka masih perlu peka terhadap risiko kecederaan dan komited untuk mematuhi prosedur dan peraturan keselamatan yang ketat dalam industri minyak dan gas.

Jika anda tidak mempunyai Kad OGSP dan mengalami kemalangan di tempat kerja, anda mungkin akan menghadapi kesulitan untuk menuntut pampasan insurans. Oleh itu, adalah penting untuk mendaftar dan memiliki Kad OGSP melalui National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH).

Dengan memiliki Kad OGSP, anda akan dilindungi oleh insurans dan mempunyai akses untuk bekerja di pelantar minyak dengan lebih selamat. Kami menyediakan platform mudah secara online untuk anda mendaftar dan memperbaharui kad agar anda sentiasa mempunyai akses yang sah untuk bekerja di industri minyak dan gas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×